Αρθρογραφία

Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα

Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα

Η σήµανση CE που αφορά σε προκατασκευασµένους κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα ανήκει σε Σύστηµα Συµµόρφωσης 4.

Αυτό σηµαίνει ότι ο κατασκευαστής, µε δική του ευθύνη, δηλώνει ότι εκτελεί τους απαιτούµενους ελέγχους των προϊόντων και διαδικασίες παρακολούθησης της παραγωγής σύµφωνα µε τα αντίστοιχα πρότυπα και τηρεί όλα τα απαραίτητα αρχεία.
Κανένας εξωτερικός φορέας ή οργανισµός δεν ελέγχει την ορθή ή/και αληθή ∆ήλωση της Συµµόρφωσης του κατασκευαστή. Πρακτικά λοιπόν, δεν νοείται η εφαρµογή της σήµανσης CE από κατασκευαστές κυβόλιθων, πλακών και κρασπέδων που δεν διατηρούν εργαστήριο δοκιµών για καθηµερινό ποιοτικό έλεγχο µε διακριβωµένο εξοπλισµό από εξωτερικό φορέα ή δεν αποστέλλουν σε κοινοποιηµένο οργανισµό ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, δοκίµια από την παραγωγή τους για εργαστηριακό έλεγχο.

Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα

Τι σηµαίνει αν ο κατασκευαστής κυβόλιθων, πλακών, κρασπέδων που εφαρµόζει τη σήµανση CE (που είναι ΑΥΤΟΣΗΜΑΝΣΗ), εφαρµόζει ΕΠΙΠΛΕΟΝ και σύστηµα διαχείρισης ποιότητας κατά ISO 9001?

Αυτό δίνει µια αυξανοµένη σιγουριά στον τελικό καταναλωτή ότι ο κατασκευαστής εφαρµόζει στην πραγµατικότητα όλες τις προβλεπόµενες διαδικασίες και για τη σήµανση CE. Και αυτό διότι, κατά την ετήσια επιθεώρηση από τον εξωτερικό διαπιστευµένο οργανισµό που ελέγχει την εφαρµογή και τήρηση του ISO 9001, γίνεται αναπόφευκτα και έλεγχος των υποστηρικτικών αρχείων της σήµανσης CE αφού αυτή πρέπει να είναι ενσωµατωµένη στο σύστηµα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001!

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν:

Η σήμανση CE είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό «χαρτάκι» που επικολλάται στο προϊόν από τον κατασκευαστή που «δηλώνει» ότι πληροί τις προδιαγραφές και εφαρμόζει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ελέγχων! Η σήμανση CE (πρέπει να) είναι: 1) Καθημερινοί έλεγχοι της παραγωγικής διαδικασίας 2) Καθημερινοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι παραγομένων προϊόντων, κυρίως όμως είναι 3) Υποδομή της ποιότητας του προϊόντος που υποστηρίζεται µε ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – ∆ΙΑΚΡΙΒΩΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ – ∆ΙΑΚΡΙΒΩΜΕΝΟ ΜΕΤΡΗΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ που δηλώνει την εφαρμογή της!

Συμπερασματικά 1) ∆εν µπορεί ο κατασκευαστής κυβόλιθων, πλακών, κρασπέδων να «δηλώνει» ότι εφαρμόζει τη σήμανση CE αν δεν µπορεί να αποδείξει τη δήλωση αυτή µε στοιχεία και όχι με μη ελεγχόμενα έγγραφα 2) Όπως ορίζουν και τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1338, 1339 και 1340, στην περίπτωση που δεν γίνεται εξέταση της συµµόρφωσης από εξωτερικό διαπιστευµένο φορέα (όπως στην περίπτωση των προϊόντων αυτών, που ανήκουν στην κατηγορία συµµόρφωσης 4 «αυτοσήµανση») τότε, απαιτείται δειγµατοληπτικός έλεγχος από τον τελικό καταναλωτή πριν την αποδοχή του κάθε φορτίου προϊόντος! Ειδικά δε αν είναι δηµόσιος φορέας!

Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα Η σήµανση CE σε κυβόλιθους, πλάκες πεζοδροµίου και κράσπεδα
Επικοινωνήστε μαζί μας! ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ