Τεχνικές Οδηγίες

Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας®

Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας®
Διαδικασία Τοποθέτησης:

Οι 2 συνηθέστερες μέθοδοι τοποθέτησης της Ματονέλας® είναι η τοποθέτηση λεπτής στρώσης (με κόλλα) ή, αυτή της παχιάς στρώσης (με τσιμεντόλασπη). Κατά την τοποθέτηση συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ώστε το δάπεδο να διατηρηθεί καθαρό.

1. Τοποθέτηση λεπτής στρώσης (με κόλλα υψηλής ελαστικότητας)

Συνίσταται κόλλα πλακιδίων υψηλής ελαστικότητας κατηγορίας C2TES1 για δάπεδα, κατάλληλη για τοποθέτηση μαρμάρων και φυσικών λίθων (ρωτήστε μας για περισσότερα στοιχεία).

Το δάπεδο στο οποίο θα τοποθετηθεί η Ματονέλα® , πρέπει να είναι επίπεδο, σταθερό και καθαρό από ξένα σώματα (σκόνες, γράσα, βερνίκια, κεριά κλπ). Η επιφάνεια τού από μπετόν δαπέδου, πρέπει να έχει κατασκευαστεί πριν αρκετές ημέρες, ώστε να είναι αρκετά στεγνή. Συνίσταται η τοποθέτηση σε δάπεδο "τσιμεντοκονίας".

Ετοιμάστε την κόλλα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα κόλλας στο δάπεδο, για να έχετε ένα καλό εμποτισμό αυτού . Μετά απλώστε αμέσως με μια οδοντωτή σπάτουλα (δόντι τουλάχιστον 10 χιλιοστών), την αναγκαία ποσότητα κόλλας.

Αφού πρώτα βρέξετε τη Ματονέλα® , τοποθετήστε την αμέσως επί της κόλλας.

Για τοποθέτηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως γίνεται με όλα τα πλακίδια, έτσι και με τη Ματονέλα συνίσταται να αφήνετε αρμούς διαστολής (και στην τσιμεντοκονία) ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (m2) οι οποίοι θα πληρούνται με ελαστομερές , όπως εξάλλου γίνεται σε κάθε κατηγορία επιστρώσεων δαπέδου.

2. Τοποθέτηση παχιάς στρώσης (με τσιμεντόλασπη)

Παρασκευάστε ένα μείγμα με τα ακόλουθα συστατικά και δόσεις.

- Ένα μέρος από τσιμέντο γκρίζο τύπου Portland.

- 2-3 μέρη άμμου μηχανής (λατομείου) ψιλή.

- LATEX SBR σύμφωνα με οδηγίες του κατασκευαστή (ενδεικτικά Planicrete της MAPEI)

Προσθέστε νερό μέχρι το μείγμα να γίνει ρευστό και να δύναται να απλωθεί με μυστρί.

Ή χρησιμοποιείστε έτοιμη ρητινούχα λάσπη πέτρας και μαρμάρων!

Απλώστε το μείγμα επί του πατώματος, σε μικρά τμήματα, για να μπορείτε να τοποθετήσετε μια Ματονέλα® τη φορά. Το πάχος της λάσπης να είναι 2-3 πόντους.

Τοποθετήστε μια Ματονέλα® κάθε φορά χτυπώντας την ελαφρώς και πιέστε τη με το χέρι κάνοντας μικρές περιστροφικές κινήσεις για να φέρετε τη μια κοντά στην άλλη.

Πριν να τοποθετήσετε τη Ματονέλα®, πρέπει να βρέχετε το τσιμεντένιο έδαφος ελαφρά.

Για Ματονέλα® εσωτερικού χώρου (Γυαλισμένη ή Αντικέ), η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με ή χωρίς αρμό. Για Ματονέλα® εξωτερικού χώρου (Φυσική ή Αμμοβολή), συνίσταται αρμός 10mm ή μεγαλύτερος και αρμολόγηση με χονδρόκοκκο στόκο γκρι.


Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας® Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας®
Τι πρέπει να προσέξετε

Για τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, συνίσταται καλός καθαρισμός του δαπέδου και αδιαβροχοποίηση, πριν το στοκάρισμα, με αδιαβροχοποιητικό υγρό εμποτισμού.

Οι αρμοί, πρέπει να καθαριστούν καλά πριν από την πλήρωση με τον στόκο, και αμέσως μετά να καθαριστεί ο επιπλέον στόκος.

  • Είναι προτιμητέο να στοκάρετε με στόκο του ίδιου χρώματος ώστε να μην υπάρξουν καθόλου αλλοιώσεις στην επιφάνεια των πλακιδίων.
  • Στην περίπτωση τοποθέτησης Ματονέλας® ανοικτού χρώματος (λευκό, ώχρα, κλπ) πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε ο στόκος να είναι και αυτός ανοιχτόχρωμος καθώς, υπάρχει περίπτωση, οι σκουρότεροι στόκοι να λερώσουν το πλακάκι (που μετά είναι δύσκολο να καθαριστεί).
  • Για το καθάρισμα της περίσσειας του στόκου από την επιφάνεια της Ματονέλας® (Φυσικής και Αμμοβολής), χρησιμοποιείστε σκληρή βούρτσα (πλαστική) και όχι σφουγγάρι αφού αυτό δε διεισδύει στην ανώμαλη επιφάνεια των 2 αυτών μορφών Ματονέλας® .
Για Ματονέλα® Φυσική και Αμμοβολή συνίσταται:

Αρμός μεγαλύτερος των 10mm

Πολύ καλός καθαρισμός (από υπολείμματα κόλλας, πιθανούς λεκέδες ή σκόνες) διότι διαφορετικά, η σφράγιση - αδιαβροχοποίηση θα παγιδεύσει προ υπάρχουσες ακαθαρσίες και ξένα σωματίδια κάνοντας το μετέπειτα καθαρισμό αρκετά δυσκολότερο

Αδιαβροχοποίηση με κάποιο αδιαβροχοποιητικό εμποτισμού (ενδεικτικά: Imp Dense Surface)

Στοκάρισμα με γκρι χονδρόκοκκο στόκο (κατάλληλο για φαρδείς αρμούς, μεγαλύτερους των 10mm) μετά από 24 ώρες. Καθαρίστε την περίσσεια του στόκου αμέσως με σκληρή πλαστική βούρτσα και νερό.


Για Ματονέλα® Αντικέ και Γυαλισμένη προτείνεται:

Καλός καθαρισμός (από υπολείμματα κόλλας, λεκέδες-σκόνες).

Αδιαβροχοποίηση με κάποιο αδιαβροχοποιητικό εμποτισμού.

Στοκάρισμα 24 ώρες μετά την εφαρμογή του αδιαβροχοποιητικού.

Εναλλακτικά, για Ματονέλα® Αντικέ, και για Ματονέλα® Γυαλισμένη προτείνεται:

Καλός καθαρισμός (από υπολείμματα κόλλας, πιθανούς λεκέδες ή σκόνες).

Βρέξιμο με σφουγγάρι και στοκάρισμα με στόκο ίδιου χρώματος (ή λευκό). Εν συνεχεία, καθαρισμός με σφουγγάρι.

Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας® Οδηγίες τοποθέτησης Ματονέλας®
Επικοινωνήστε μαζί μας! ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ