Τεχνικές Οδηγίες

Συμβουλές & Kόλπα

Συμβουλές & Kόλπα
Ματονέλα:

Η Ματονέλα® είναι ένα φυσικό υλικό που «ζει» και «αναπνέει» όπως όλα τα φυσικά υλικά (μάρμαρα, φυσικές πέτρες, κλπ). Για το λόγο αυτό έχει την ανάγκη φροντίδας και περιποίησης, τόσο κατά την τοποθέτηση της όσο και μετά απ’ αυτήν. Προστατέψτε τη λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο, κατά και μετά την τοποθέτηση της

Για να μη λεκιάσει κατά την διάρκεια της τοποθέτησης από πιθανές λοιπές εργασίες που μπορεί να εκτελούνται στο κτίριο (πχ ελαιώδη υγρά ελαιοχρωματισμών) αλλά και από αμέλεια (πχ καφέ, γάλα, κ.λπ.) καλύψτε το ήδη τοποθετημένο δάπεδο, με ένα νάιλον ή άλλο προστατευτικό υλικό.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση και πριν το στοκάρισμα και αφού το δάπεδο καθαριστεί εντελώς από ξένα σώματα (σκόνες) και σφουγγαριστεί (με ουδέτερο καθαριστικό που χρησιμοποιείται για μάρμαρα, ή νερό αν είναι εντελώς καθαρό), αδιαβροχοποιήστε τη Ματονέλα® με κάποιο συνιστώμενο υλικό εμποτισμού για μελλοντική προστασία.

Τοποθέτηση Ματονέλας® χωρίς αρμό ώστε να έχετε την εικόνα ενός ενιαίου δαπέδου:

Οι διαστάσεις της Ματονέλας® είναι ακριβείς, με ελάχιστες ανοχές και σχεδόν μηδενική συστολή – διαστολή. Έτσι, η τοποθέτηση χωρίς αρμό ενδείκνυται, αρκεί να θυμόσαστε να αφήσετε αρμούς διαστολής κάθε 10 τρέχοντα μέτρα.


Δάπεδο από σκυρόδεμα ή δάπεδο με κυβόλιθους;

Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου το κόστος για ένα δάπεδο 10 τετραγωνικών μέτρων (m2) από κυβόλιθο, είναι το μισό του κόστους κατασκευής ενός δαπέδου από σκυρόδεμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το έργο, τόσο περισσότερο μειώνεται το κόστος έγχυσης του σκυροδέματος.

Παρόλα αυτά, οι κυβόλιθοι προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία σχεδίων και χρωμάτων. Επίσης, η αντοχή τους είναι πολύ μεγαλύτερη, σχεδόν διπλάσια, του συμβατικού σκυροδέματος. Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση ενός σπασμένου κυβόλιθου είναι κατά πολύ ευκολότερη απ' ότι η επισκευή ενός ραγισμένου ή σπασμένου πεζόδρομου από σκυρόδεμα.


Ο ρόλος των πλευρικών αποστατών που υπάρχουν στους κυβόλιθους:

Οι πλευρικοί αποστάτες επιτρέπουν την αυτόματη δημιουργία αρμών μεταξύ των κυβόλιθων οι οποίοι μάλιστα, παραμένουν σταθεροί παρά την εύκαμπτη τοποθέτηση των κυβόλιθων (χωρίς συγκόλληση). Έτσι, γίνεται δυνατή η πλήρωση με άμμο τύπου «θαλάσσης» (λεπτόκοκκη άμμος με χαμηλή περιεκτικότητα σε παιπάλη). Χωρίς την ύπαρξη του αρμού, οι κυβόλιθοι θα τοποθετούνταν και θα άγγιζαν ο ένας τον άλλο προκαλώντας θρυμματισμό των ακμών με την επιβολή φορτίου (πχ κυκλοφορία αυτοκινήτων).


Τα πλεονεκτήματα των κυβόλιθων διπλής στοιβάδας:

Η ύπαρξη δεύτερης στοιβάδας στους κυβόλιθους εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα:


  • Χρήση λεπτόκοκκου υλικού στην επιφανειακή στοιβάδα και επίτευξη υψηλού φινιρίσματος και αντοχής σε απότριψη της επιφάνειας.
  • Υψηλή αντοχή σε επιφανειακή φθορά με την πάροδο του χρόνου καθώς, στην επιφανειακή στοιβάδα, χρησιμοποιείται αυξημένη τσιμέντο υψηλής αντοχής (τύπου CEM 52,5N) υψηλού λόγου αδρανή/τσιμέντο 4:1.
  • Δυνατότητα παραγωγής κυβόλιθων ειδικών απαιτήσεων όπως είναι οι κυβόλιθοι με ανακλαστικές ιδιότητες CoolPave®, οι EcoActive® με φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, οι υδατοπερατοί EcoDrain®, αντιτριβικοί κυβόλιθοι, κυβόλιθοι ανθεκτικοί σε χημικά, κοκ. Χωρίς την τεχνολογία της διπλής στοιβάδας, τέτοιοι κυβόλιθοι είναι πρακτικά αδύνατο να παραχθούν, καθώς απαιτούν την ενσωμάτωση Α υλών ειδικών απαιτήσεων οι οποίες αφ’ ενός μεν είναι πολύ ακριβές, γεγονός που τις καθιστά πρακτικά ασύμφορες για να ενσωματωθούν σε ολόκληρη τη μάζα και όχι μόνο στην επιφανειακή στοιβάδα (ενδεικτικό κόστος κατ’ ελάχιστον: 12πλασιο), αφ’ ετέρου η χρήση τους σε ολόκληρη τη μάζα του κυβόλιθου καθιστά ανέφικτη την επίτευξη των απαιτούμενων τεχνικών χαρακτηριστικών (Πχ κυβόλιθοι με ενσωματωμένα ψυχρά υλικά σε ολόκληρη τη μάζα πρέπει να έχουν αρκετά λεία επιφάνεια ώστε να πληρούνται οι απαιτούμενες τιμές ανακλαστικότητας. Όμως αυτό σημαίνει μη επίτευξη αντοχής σε διάρρηξη!)
Συμβουλές & Kόλπα Συμβουλές & Kόλπα
Επικοινωνήστε μαζί μας! ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ