Τοποθέτηση Κυβόλιθων
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Οι κυβόλιθοι από σκυρόδεμα ανήκουν στην κατηγορία των υλικών δαπεδοστρώσεων που τοποθετούνται «εν ξηρώ» σε υπόστρωμα άμμου (συνήθως). Ανήκουν στην κατηγορία των «εύκαμπτων οδοστρωμάτων» όπως είναι για παράδειγμα, ο ασφαλτοτάπητας. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση τους είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Ο τρόπος αυτός τοποθέτησης προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα ότι, σε περίπτωση που αργότερα θελήσουμε να εκτελέσουμε τυχόν εργασίες στο υπέδαφος (πχ πέρασμα καλωδίων, αγωγών, κ.λπ.), είναι πολύ εύκολο να «σηκώσουμε» τους κυβόλιθους και μετά το πέρας των εργασιών να τους επανατοποθετήσουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση είναι το έδαφος να είναι σταθερό δηλαδή, σκληρό, συμπαγές και όχι μπάζωμα . Σε περίπτωση που είναι μπάζωμα, απαιτείται «εξυγίανση» του με σκύρα (30-70 χιλιοστά), συμπύκνωση με συμπυκνωτή γαιών (οδοστρωτήρα) και κατασκευή υπόβασης από 3Α. Αναφέρουμε μερικά τυπικά εδάφη που μπορεί να αποτελέσουν κατάλληλα υποστρώματα για κυβόλιθους: σκυρόδεμα, χώμα, άσφαλτος.
Η τοποθέτηση κυβόλιθων με τη μέθοδο «εν ξηρώ» είναι μια εργασία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «απλή αλλά όχι εύκολη». Έτσι, σε περίπτωση που θέλετε υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα και ποιότητα κατασκευής, προτείνουμε να αναζητήσετε κάποιον επαγγελματία τεχνίτη τοποθέτησης ή να μας συμβουλευτείτε για να σας συστήσουμε.
Φυσικά, το τεχνικό μας τμήμα παραμένει πάντα στη διάθεση σας για επιπλέον τεχνικές συμβουλές και οδηγίες.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ
Α) Σχεδιασμός και επιλογή κυβόλιθου
Κατά τη φάση του σχεδιασμού, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το σχήμα της επιφάνειας προς πλακόστρωση και οι διαστάσεις των διαθέσιμων σχημάτων κυβόλιθων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εργασίες κοπής κατά την τοποθέτηση. Τα ορθογωνικά συστήματα κυβόλιθων («Κλασικός», «Κύβος», «Παραδοσιακός», «Λιθόστρωτο», «Διπλό Τ») είναι προτιμητέα για γεωμετρικούς - αρχιτεκτονικούς «κανάβους». Τα συστήματα με ακανόνιστα σχήματα (Αστέρι, Καλντερίμι, Σταυρός) είναι καταλληλότερα για επιφάνειες με οργανικά (φυσικά, μη γεωμετρικά) σχήματα τα οποία είναι συνήθως ακανόνιστα, ασύμμετρα και μοναδικά.
Β) Επιλογή μοτίβου διάστρωσης
Η σταθερότητα ενός λιθόστρωτου επηρεάζεται επίσης από το μοτίβο διάστρωσης. Κατά γενικό κανόνα, μοτίβα που τοποθετούνται διαγώνια προς την κατεύθυνση της κίνησης, παρέχουν καλύτερη μεταφορά φορτίων σε σχέση με εκείνα που τοποθετούνται κάθετα ή παράλληλα προς την κατεύθυνση της κίνησης. Σε ορθογώνιους κυβόλιθους (πχ Κλασικός), το μοτίβο διάστρωσης «ψαροκόκαλο» παρέχει την καλύτερη μεταφορά και κατανομή φορτίσεων και αυξημένη συναρμογή αλληλεμπλοκής (interlock) λόγω μοτίβου διάστρωσης. Εάν οι κυβόλιθοι τοποθετηθούν διαγώνια προς την κύρια κατεύθυνση κίνησης, τα φορτία που προκαλούν τη συστροφή τους μεταδίδονται και στις 4 πλευρές κάθε κυβόλιθου. Η εγκάρσια σύνδεση (σε παράθεση ή σε «βυζαντινή» ραφή) συνίσταται να αποφεύγεται καθώς η φόρτιση μεταφέρεται μόνο στο διπλανό στοιχείο. Τα συστήματα κυβόλιθων με πολλές ασύμμετρες πλευρικές επιφάνειες (Αστέρι, Καλντερίμι, Σταυρός, Διπλό Τ) προσφέρουν επίσης αυξημένη συναρμογή αλληλεμπλοκής (λόγω σχήματος) και παρουσιάζουν καλή μετάδοση της κατανομής των φορτίσεων.
Εάν οι κυβόλιθοι είναι τοποθετημένοι διαγώνια (π.χ. υπό 45 μοίρες) ως προς την κύρια κατεύθυνση της κυκλοφορίας, τα φορτία που προκαλούν τη συστροφή του κυβόλιθου μεταφέρονται και στις 4 πλευρές του.
Γ) Υπόστρωμα βάσης και άμμος έδρασης
- Άμμος πλήρωσης αρμών
- Κυβόλιθοι (ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-14-03-00)
- Άμμος έδρασης (ΕΛΟΤ EN 12620)
- Βάση οδοστρωσίας (ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-03-03-00)
- Υπόβαση οδοστρωσίας (ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-03-03-00)
- Έδαφος
Μεταξύ 3 & 4 (προαιρετικά): γεωύφασμα για αποστράγγιση και αποφυγή βλάστησης στους αρμούς
Ισχυρή αντένδειξη για χρήση νάιλον αντί γεωϋφάσματος (μη υδατοπερατό πολυαιθυλένιο)
Οδηγίες τοποθέτησης βήμα - βήμα
ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΒΑΣΗΣ
Πρώτον, τα μη φέροντα εδαφικά στρώματα (π.χ. άργιλος και επιφανειακό χώμα) εκσκάπτονται μέχρι να επιτευχθεί σταθερό έδαφος. Αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί σε περίπτωση που έχουμε σταθερό ή βραχώδες έδαφος. (Βλ. ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-03-03-00, ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-03-03-00)
ΒΗΜΑ 2: ΑΛΦΑΔΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ
Η στρώση αυτή, η οποία πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 30-35 cm κάτω από την επόμενη, συμπυκνώνεται σε στρώσεις με κατάλληλο δονητή και γεμίζεται με στρώση βάσης ή στρώση προστασίας από παγετό πάχους τουλάχιστον 25 cm. Το ανθεκτικό στον παγετό, διαβαθμισμένο υλικό, όπως χαλίκι ή σκύρα (κοκκομετρίας: 0/32 ή 0/45) είναι το καταλληλότερο για αυτό. Η στρώση βάσης οδοστρωσίας συμπυκνώνεται επίσης με δονητή. Η υπόβαση και η βάση οδοστρωσίας πρέπει να διαστρώνονται με ελάχιστη κλίση 2 έως 2,5 %, ώστε να μπορούν να αποστραγγίζουν αργότερα τα νερά της βροχής. Σημαντικό: Για τους περιμετρικούς δρόμους και τις βεράντες, η κλίση πρέπει να οδηγεί μακριά από το σπίτι ή σε ένα σύστημα αποστράγγισης.
Πριν την τοποθέτηση, πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλο όριο άκρων για να αποτραπεί η πλευρική μετακίνηση των κυβόλιθων και να υπάρχει ένα επίπεδο αναφοράς για τη τοποθέτηση των κυβόλιθων αργότερα. Πριν την δημιουργία της μπορντούρας (πχ από κράσπεδα), συνιστάται καλός υπολογισμός, προκειμένου να καθοριστεί η ακριβής απόσταση ώστε να αποφευχθούν / ελαχιστοποιηθούν τα κοψίματα / σφηνώματα στο τέλος.
ΒΗΜΑ 3: ΣΤΡΩΣΗ ΑΜΜΟΥ ΕΔΡΑΣΗΣ
Ακολουθεί η διάστρωση της στρώσης έδρασης. Αποτελείται από θραυστή άμμο ή μείγμα θραυστής άμμου και ψηφίδων με κοκκομετρίας: 0/5mm (ή 1/3mm ή 2/5mm για αποστραγγιστικές πλακοστρώσεις τύπου Ecodrain ή πλέγματα φύτευσης). Το πάχος της στρώσης άμμου έδρασης πρέπει να είναι 4 έως 5 cm (ασυμπίεστο). Το στρώμα αυτό παραμένει αρχικά ασυμπίεστο και δονείται μαζί με τους τοποθετημένους και αρμολογημένους κυβόλιθους. Το τελικό ύψος της πλακόστρωσης επιτυγχάνεται επομένως μόνο μετά τη δόνηση. Το επίπεδο της πλακόστρωσης πρέπει να ανυψώνεται πάντα κατά 1 cm περίπου (ανάλογα με το υλικό της στρώσης έδρασης) ώστε, με τη δόνηση, να συμπιεστεί και να «έρθει» στο ίδιο ύψος. Η ομοιόμορφη ισοπέδωση του μίγματος άμμου / ψηφίδας είναι κρίσιμη εργασία. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη μια ράβδος ισοπέδωσης (πήχη), η οποία οδηγείται πάνω σε δύο τετραγωνισμένα ξύλα ή αλουμινένιους δοκούς - οδηγούς.
ΒΗΜΑ 4: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ
Το στρώμα της άμμου έδρασης των κυβόλιθων δεν πρέπει να δοθεί σε κυκλοφορία μετά την ισοπέδωσή και αλφάδιασμα του, ούτε και κατά την τοποθέτηση των κυβόλιθων. Για το λόγο αυτό, εργαστείτε "προς τα πάνω", δηλαδή από την ήδη διαστρωμένη επιφάνεια με κυβόλιθους προς την εμπρός αλφαδιασμένη στρώση.
Κατά την τοποθέτηση της πρώτης σειράς κυβόλιθων, βεβαιωθείτε ότι τοποθετούνται σε ορθή γωνία προς την οριοθετημένη επιφάνεια (γώνιασμα), ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κοπή. Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα ράμμα ή / και αλφάδι για να ελέγξετε ότι οι σειρές των κυβόλιθων είναι σωστά ευθυγραμμισμένες. Οι κυβόλιθοι στις άκρες της πλακόστρωσης πρέπει να τοποθετούνται ταυτόχρονα με τους υπολοίπους, όχι πριν ή μετά. Σε διαφορετική περίπτωση, αν χρειάζεται, μπορεί να εκτελεστούν , εκ των υστέρων κοψίματα (με τροχό κοπής ή κόφτη κυβόλιθων) και σφηνώματα. Προσοχή ώστε τα τεμάχια των προσαρτημάτων (σφηνωμάτων) να μην είναι μικρότερα από το 1/3 των αντίστοιχων ολόκληρων τεμαχίων.
Τοποθέτηση στοιχείων μεγάλου μεγέθους
Λόγω του βάρους των στοιχείων αυτών (πχ πλέγματα φύτευσης ή πλάκες 50x50x5cm > 25 kg), δεν συνιστάται να τοποθετούνται με γυμνά χέρια, αλλά μόνο με τη βοήθεια ειδικών ανυψωτικών διατάξεων. Υπάρχουν δύο επιλογές: Με συσκευές κενού με τεχνολογία υποπίεσης ή με αρπάγες τοποθέτησης. Οι συσκευές κενού είναι προτιμότερες από τις μηχανικές αρπάγες τοποθέτησης, καθώς οι δεύτερες μπορεί να βλάψουν τις ευαίσθητες άκρες των προϊόντων. Οι μεγάλης επιφάνειας πλάκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιοχές που ενδέχεται να δεχτούν μέτρια ή υψηλή κυκλοφορία οχημάτων ή σε περιοχές με απότομες κλίσεις ή αλλαγές στην κλίση. Συνιστούμε να αναθέτετε πάντα την τοποθέτηση πλακοστρώσεων μεγάλης επιφάνειας σε εξειδικευμένο συνεργείο, το οποία μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει ειδικά για τους τομείς εφαρμογής.
ΒΗΜΑ 5: ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ
Η ομοιόμορφη κατανομή της απόχρωσης του λιθόστρωτου επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη επιλογή και τοποθέτηση των κυβόλιθων / πλακών από κάθε συσκευασία (παλέτα), με αφαίρεση κατά κατακόρυφες στοίβες και όχι κατά στρώσεις, κατά τη διαδικασία τοποθέτησης. Αυτό ισχύει ιδίως για τους κυβόλιθους με 2 ή περισσότερες τεχνητά «μπερδεμένες» αποχρώσεις τύπου NaturStone®, αλλά είναι επίσης χρήσιμο για και τυπικούς εγχρώμους ή γκρι κυβόλιθους, προκειμένου να επιτευχθεί μια φυσική εμφάνιση. Για κάποια προϊόντα (π.χ. NaturStone), οι κυβόλιθοι είναι ήδη συσκευασμένοι σε εναλλασσόμενες στρώσεις. Για ένα ακόμα περισσότερο ομοιογενές παιχνίδισμα χρωμάτων, προτείνουμε επιπλέον τη τοποθέτηση κυβόλιθων με το χέρι, λαμβανομένων από διαφορετικές συσκευασίες. Ανάλογα με τη διάταξη (μοτίβο) τοποθέτησης, πρέπει να εναλλάσσονται διαφορετικά μεγέθη σε στρώσεις, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχόμενοι αρμοί. Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στα αντίστοιχα μοτίβα διάστρωσης κάθε προϊόντος.
ΒΗΜΑ 6: ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Το διάκενο ανάμεσα στους κυβόλιθους (ή πλάκες) είναι γνωστό ως «αρμός» και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του λιθόστρωτου. Εκτός του ότι προσδίδει στην
επιφάνεια μια οπτική δομή, ο αρμός έχει επίσης διάφορες τεχνικές λειτουργίες. Απορροφά τις μικρό - κινήσεις εντός της επιφάνειας, μεταφέρει δυνάμεις ή αντισταθμίζει τις αναπόφευκτες ανοχές στις διαστάσεις των κυβόλιθων ή των πλακών πεζοδρομίου (εντός του πλαισίου των προτύπων). Για πάχη κυβόλιθων έως 10 cm και για πλάκες πεζοδρομίων, πρέπει να διατηρείται πάντοτε πλάτος αρμού 2-5 mm και 5-8 mm για παχύτερες πλάκες πεζοδρομίων. Οι πλευρικοί αποστάτες των κυβόλιθων δεν υποδεικνύουν αυτόματα το πλάτος του αρμού - αυτό πρέπει να καθορίζεται από τον τεχνίτη τοποθέτησης.
Οι αρμοί πρέπει να γεμίζουν με κατάλληλο υλικό αρμολόγησης (βλ. ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-14-03-00:2021 §4.4) πριν τη δόνηση και συμπίεση των κυβόλιθων. Οι κυβόλιθοι και το υλικό πλήρωσης των αρμών πρέπει να είναι στεγνά, ώστε η πλήρωση να γίνεται ολοκληρωμένα και χωρίς να λεκιάζει η επιφάνεια.
ΒΗΜΑ 7: ΔΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΗ
Σκουπίστε επιμελώς την περίσσεια του υλικού αρμολόγησης πριν από τη δόνηση εξομάλυνσης. Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή. Οι επιφάνειες με ατελώς γεμισμένους αρμούς δεν πρέπει να δονούνται. Για τη δόνηση πρέπει να χρησιμοποιείται δονητής δονητικής πλάκας η οποία να είναι ήπιας έντασης ώστε να μη αλλοιώνει την εμφάνιση της επιφάνειας των λίθων.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:
Το βάρος λειτουργίας και η φυγόκεντρος δύναμη των δονητικών πλακών πρέπει να ταιριάζουν με το πάχος και τις ιδιότητες του υποστρώματος (βλ. και βλ. ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-14-03-00:2021 §5.4 – Πίνακας 10)
Πίνακας 6 – Κατηγορίες στρώσης έδρασης κυβόλιθων ανάλογα με τη χρήση του δαπέδου
[Πηγή: BS 7533-3:2005+Α1:2009]
Κατηγορία στρώσης έδρασης |
Εφαρμογή |
I |
Οδόστρωμα με καθορισμένες λωρίδες κυκλοφορίας, δάπεδα αεροδρομίων, σταθμοί λεωφορείων, δάπεδα εργοστασίων, χώροι φόρτωσης |
II |
Οδοί, χώροι σταθμών καυσίμων, πεζόδρομοι με συχνή διέλευση βαρέων οχημάτων, χώροι στάθμευσης με περιστασιακή κυκλοφορία βαρέων οχημάτων |
III |
Πεζόδρομοι με περιστασιακή διέλευση βαρέων οχημάτων, χώροι στάθμευσης ελαφρών οχημάτων |
IV |
Ιδιωτικές οδοί, χώροι κυκλοφορίας μόνον πεζών, πεζόδρομοι με περιστασιακή διέλευση οχημάτων |
Πίνακας 10 – Συνιστώμενα χαρακτηριστικά δονητικής πλάκας
[Πηγή: BS 7533-3:2005+Α1:2009]
Κατηγορία δαπέδου |
Ελάχιστη επιφάνεια πλάκας [m2] |
Ελάχιστη ασκούμενη δύναμη στην επιφάνεια της πλάκας [kN/ m2] |
Συχνότητα (Hz) |
Ελάχιστο βάρος |
I και II |
0,25 |
75 |
65-100 |
200 kg |
III και IV |
0,20 |
60 |
75-100 |
80 kg |
Ειδικότερα:
Για πάχος κυβόλιθου 6cm: Δονητική πλάκα με βάρος λειτουργίας 130 kg και φυγόκεντρο δύναμη 15 έως περίπου 20 kN.
Πλέγματα φύτεσης: Δονητική πλάκα με μέγιστο βάρος λειτουργίας 130 kg και φυγόκεντρη δύναμη από 15 έως περίπου 20 kN.
Για πάχος κυβόλιθου 8cm: Δονητική πλάκα με βάρος λειτουργίας 150 έως 200 kg και φυγόκεντρο δύναμη 20 έως 30 kN.
Για πάχος κυβόλιθου ≥ 10 cm: Δονητική πλάκα με βάρος λειτουργίας 200 έως 400 kg περίπου και φυγόκεντρο δύναμη 30 έως 50 kN περίπου.
Κυβόλιθοι μεγάλου σχήματος: Για λεπτά στοιχεία (5÷6 cm) με μεγάλη διαφορά μήκους και πλάτους (π.χ. 60 x 15 cm) ή για πλέγματα φύτευσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μικρότερες δονητικές πλάκες (μέγιστο βάρος 130 kg) και τα στοιχεία αυτά να δονούνται μόνο κατά μήκος. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί υψηλή συχνότητα δόνησης (> 65 Hz) για να αποφευχθεί η αναπήδηση του δονητή στην επιφάνεια. Οι δονητικές πλάκες όπως ο Bomag Stoneguard ή οι δονητές κυλίνδρων όπως ο Weber VPR, είναι ιδιαίτερα ήπιοι οπότε και καταλληλότεροι όταν δονούνται λεπτά στοιχεία.
Μπορείτε να μας ζητήσετε μια σύνοψη κατάλληλων δονητικών πλακών επιφάνειας για διάφορα προϊόντα πλακοστρώσεων εν ξηρώ.
Πριν τη χρήση ενός δονητή πλάκας σε μια επιφάνεια, θα πρέπει να ελέγχεται η καταλληλότητα του σε μια μικρότερη περιοχή της επιφάνειας. Εάν προκληθεί ζημιά, όπως θραύση ή αποκόλληση άκρων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μικρότερος δονητής.
Οι πλακοστρωμένες περιοχές πρέπει να δονούνται από τις άκρες προς το κέντρο. Για να αποφευχθεί η μετατόπιση και η πλευρική μετακίνηση, η επιφάνεια θα πρέπει να οριοθετείται από όλες τις πλευρές με κράσπεδα, οπλισμένα πρέκια ή τοίχους.
Μετά τη συμπύκνωση, γίνεται επαναπλήρωση – συμπλήρωση των αρμών και το πλεονάζον υλικό απομακρύνεται αμέσως μετά. Εάν παραμείνουν υπολείμματα του υλικού πλήρωσης των αρμών, ιδίως σκούρες άμμοι (π.χ. άμμος βασάλτη) ή χώμα (που ίσως περιέχεται σε ορυκτή άμμο τύπου «θαλάσσης») , σε ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο λέκιασμα ή θάμπωμα, καθώς τα λεπτά σωματίδια σκόνης (παιπάλη) μπορεί να διεισδύσουν στην επιφάνεια.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ
Για τις πλευρικές συνδέσεις, είναι συχνά αναπόφευκτη η κοπή τεμαχίων προσαρμογής (σφηνώματα). Αυτά πρέπει γενικά να κόβονται μόνο στην περίπτωση στοιχείων από πλήρως ώριμο σκυρόδεμα. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αποτμήσεις αυτές δεν είναι πολύ μικρές διότι, διαφορετικά, τείνουν να σπάσουν και να απομακρυνθούν εύκολα από την επιφάνεια.
Συνιστώμενος κανόνας: το μήκος της μικρότερης πλευράς του τεμαχίου προσάρτησης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό της μεγαλύτερης πλευράς του άκοπου στοιχείου.
ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ
ΔΡΟΜΙΚΟ ΧΤΙΣΙΜΟ
Για σχεδιαστικούς λόγους, οι πλακοστρωμένες επιφάνειες πρέπει πάντα να τελειώνουν με μια διάστρωση δρομικού χτισίματος (ή κρασπέδου εγκιβωτισμού). Αυτό παρέχει ένα πλαίσιο και τη δυνατότητα καθαρού φινιρίσματος της επιφάνειας.
ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Τα λεπτόκοκκα σωματίδια σκόνης (παιπάλη) που μπορεί περιέχονται στο υλικό αρμολόγησης μπορούν να εισχωρήσουν στην επιφάνεια των κυβόλιθων και των πλακών και να προκαλέσουν μόνιμη ρύπανση ή θάμπωμα / θολότητα. Για να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο αλλά και αποτελεσματική αποστράγγιση των αρμών, τηρήστε τις ακόλουθες συστάσεις και τον παρακάτω πίνακα.
Επιλογή υλικού αρμολόγησης [ Πηγή: BS 7533-3:2005+Α1:2009]
Διάμετρος κοσκίνου [mm] |
Συνολικό διερχόμενο [%] |
2 |
100 |
1 |
85 – 99 |
0,5 |
55 – 100 |
0,063 |
0 – 2 (class f2) |
Χρησιμοποιήστε υλικά πλήρωσης αρμών που συμμορφώνονται με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-14-03-00:2021 και έχουν περιεκτικότητα σε λεπτόκοκκα μικρότερη από 2%. Κατάλληλα υλικά πλήρωσης αρμών με σημαντικά μειωμένο ποσοστό λεπτόκοκκων είναι η πλυμένη ορυκτή άμμος τύπου «θαλάσσης» ή θραυστή άμμος που έχει αφαιρεθεί η παιπάλη.
Επιλέξτε ένα υλικό πλήρωσης αρμών που να ταιριάζει με το χρώμα των κυβόλιθων και πλακών της πλακόστρωσης. Ειδικά τα σκούρα υλικά, ίσως προκαλέσουν κηλίδες σε ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, οι οποίες είναι μερικές φορές μόνιμες και δύσκολα αφαιρούνται.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι η περίσσεια του υλικού πλήρωσης αρμών απομακρύνεται από την επιφάνεια αμέσως μετά την αρμολόγηση.
Εάν δεν έχετε εμπειρία με το υλικό πλήρωσης αρμών και την επιφάνεια που πρόκειται να αρμολογηθεί, συνιστάται να δοκιμάσετε εκ των προτέρων σε ένα δοκιμαστικό τεμάχιο ή σε μια μικρή δοκιμαστική περιοχή για να διαπιστώσετε εάν το υλικό πλήρωσης αρμών μπορεί να προκαλέσει λέκιασμα ή αποχρωματισμό.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι συχνά αναπόφευκτο οι επιφάνειες των πλακών ή των κυβόλιθων να λερώνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χώμα, άργιλο, σκόνη ή ακόμη και σε υπολείμματα από το υλικό πλήρωσης των αρμών. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό να οδηγήσει σε μόνιμες και ενίοτε δύσκολα αναιρούμενους λεκέδες ή αποχρωματισμούς, , ένας σχολαστικός υγρός καθαρισμός πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής ή πριν από μεγαλύτερες παύσεις εργασιών (άνω των 3 ημερών), ακόμη και με καθαριστικά μέσα εάν αυτό είναι απαραίτητο. Για τον τελικό αυτό καθαρισμό πρέπει να χρησιμοποιείται καθαριστικό επιφανειών (πιεστικό) με χαμηλή πίεση (κάτω από 100 bar). Ανεξάρτητα από αυτό, οι πιο χονδροειδείς ρύποι πρέπει να απομακρύνονται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΠΛΕΓΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Η επίστρωση με στοιχεία πλεγμάτων φύτευσης χρειάζεται την ίδια υποδομή με τα λοιπά προϊόντα πλακοστρώσεων από σκυρόδεμα. Επομένως, προχωρούμε όπως περιγράφεται παραπάνω για τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την τοποθέτηση. Πριν από τη δόνηση, ωστόσο, οι αρμοί γεμίζονται με μείγμα επιφανειακού χώματος και άμμου (αναλογία ανάμιξης 1:1). Η δονητική πλάκα πρέπει να διαθέτει συσκευή ολίσθησης της πλάκας. Μετά τη δόνηση, το υλικό επίχωσης πρέπει να φτάνει περίπου 1 cm κάτω από το άνω άκρο του πλέγματος φύτευσης. Στη συνέχεια, οι αρμοί σπέρνονται με κατάλληλο μίγμα χλοοτάπητα (πχ χλοοτάπητας χώρου στάθμευσης RSM 5.1). Είναι σκόπιμο οι αρμοί να υπερκαλλιεργηθούν το συντομότερο δυνατό μετά τη σπορά. Κατά το αρχικό στάδιο, συνιστάται, το συχνό πότισμα του χλοοτάπητα κατά τις ξηρές περιόδους και η προσθήκη ενός λιπάσματος ταχείας ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε και γεωπόνο σχετικά.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΠΕΡΑΤΑ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΑ
Όποιος επιλέγει να κατασκευάσει ένα υδατοδιαπερατό λιθόστρωτο θα πρέπει πρώτα να ελέγξει σε ποιο βαθμό το υπέδαφος είναι διαπερατό. Για χαλικώδη και αμμώδη εδάφη αυτό γενικά ισχύει. Τα αργιλώδη εδάφη, από την άλλη πλευρά, δεν είναι κατάλληλα για αυτόν τον τύπο πλακόστρωσης. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ικανότητα διήθησης του υπάρχοντος εδάφους, σας προτείνουμε την παρακάτω γρήγορη δοκιμή για χρήση σε ιδιωτικούς χώρους.
Γρήγορη δοκιμή για την αξιολόγηση της ικανότητας διήθησης του εδάφους σας
Θα χρειαστείτε:
- Φτυάρι
- Σπαστό ξύλινο μέτρο
- Κουβάς νερού 10 λίτρων
- Ρολόι με δευτερόλεπτα
- Χρόνο περίπου 1 ώρα
Βήμα - βήμα αξιολόγηση
- Σκάψτε ένα λάκκο μήκους 40 cm, πλάτους 40 cm, βάθους περίπου 40 cm με όσο το δυνατόν πιο επίπεδη βάση. Σημαντικό: Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί στο ίδιο βάθος με το κάτω επίπεδο της στρώσης βάσης.
- Ρίξτε 10 λίτρα νερού στον λάκκο. Προσδιορίστε το χρόνο που χρειάζεται το νερό για να διαρρεύσει πλήρως.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να απαιτηθεί περίπου ο ίδιος χρόνος τρεις φορές διαδοχικά.
Χρόνος διήθησης έως 2 λεπτά:
- Καλή διαπερατότητα του εδάφους
- Πάχος υποβάσεων τουλάχιστον 40 cm
Χρόνος διήθησης 2 - 20 λεπτά:
- Επαρκής διαπερατότητα του εδάφους
- Πάχος υποβάσεων τουλάχιστον 50 cm
Χρόνος διήθησης > 20 λεπτά:
- Το έδαφος δεν είναι διαπερατό ή είναι ελάχιστα διαπερατό.
- Δεν πρέπει να εγκαταστήσετε υδατοδιαπερατό λιθόστρωτο.
Η υπερκατασκευή έχει επίσης μια ειδική λειτουργία: Να απορροφά το νερό της βροχής και να το απελευθερώνει στο υπέδαφος. Για τη σωστή διήθηση των επιφανειακών υδάτων σε μια περιοχή κυκλοφορίας, πρέπει να μπορούν να διηθηθούν πλήρως και μόνιμα τουλάχιστον 270 l/s x ha (1 ha = 10,000 m2). Ανάλογα με τη φύση του υπεδάφους, μπορεί να απαιτείται μια ελαφρώς παχύτερη στρώση βάσης ως δεξαμενή διήθησης.
Κατά την τοποθέτηση διαπερατών συστημάτων λιθοστρώσεων, η ανωδομή πρέπει να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε η κλίση να είναι περίπου 1 %.
Η στρώση έδρασης της πλακόστρωσης πρέπει να αποτελείται από κόκκους με μέγεθος 2/5 mm ή 1/3 mm, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει και να διοχετεύσει τα επιφανειακά ύδατα. Πρέπει να έχει πάχος 3 - 4 cm όταν δεν έχει συμπυκνωθεί. Τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο όπως οι κανονικές πλάκες πεζοδρομίου. Τα ανοίγματα αποστράγγισης / οι αρμοί διαρροής δημιουργούνται κατά την τοποθέτηση των λίθων. Οι θάλαμοι διαρροής γεμίζονται με θραύσματα πριν από τη δόνηση. Το υλικό των αρμών και το υλικό επίστρωσης πρέπει να είναι το ίδιο.
Υδατοδιαπερατοί κυβόλιθοι EcoDrain®
Η ανωδομή δεν διαφέρει από εκείνη άλλων συστημάτων διαπερατών κυβόλιθων. Καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για φαρδείς αρμούς στους κυβόλιθους από πορώδες σκυρόδεμα, είναι ιδιαίτερα εύκολο να περπατάτε και να οδηγείτε πάνω σε αυτούς. Οι πορώδεις κυβόλιθοι πρέπει να τοποθετούνται με τον αρμό των 3-5 mm που προβλέπεται για την πλακόστρωση. Κατά την επιλογή του υλικού αρμολόγησης, εξασφαλίστε επαρκή υδατοπερατότητα και μέγεθος κόκκων. Κατάλληλα είναι τα ορυκτά μίγματα χωρίς λεπτόκοκκα ή με μηδενικά σωματίδια, όπως ρυζάκι 0,5 / 1 mm ή 1 / 3 mm. Το λεπτόκοκκο υλικό, όπως η άμμος, μπορεί να μπλοκάρει την ανοιχτή πορώδη δομή της επιφάνειας των κυβόλιθων και να μειώσει την ικανότητα διήθησης. Υλικό που είναι πολύ χονδρόκοκκο δεν θα χωράει στους αρμούς. Λάβετε υπόψη ότι οι κυβόλιθοι από πορώδες σκυρόδεμα δεν είναι κατάλληλοι για επιφάνειες όπου χρησιμοποιούνται αποχιονιστικά μέσα (πχ αλάτι αποχιονισμού).